Andriću, ispao si iz mode. Obično bezvremenim piscima vrijeme ne može ništa, ali ovde u brdima je to drugačije. Ovde te je vrijeme „pregazilo“. Nisi „In“. Nisi „New Age“. Previše si „Old-fashioned“, a nisi čak ni „Retro“. Ne mirišeš na zapad. Ni na „Modern“. Ni na „Popular“. Ni na „Top ten books for vacation“. Šta reći(?), osim – jbg „Nobel“, potpuno si se „izlizao“.

Da ne kažem, tvoja fenomenalna moć uočavanja i sposobnost raskrinkavanja, jednostavnim riječnikom, onih najskirvenijih ljudskih podslojeva malicioznosti, emocija i ličnosti, odjednom se „ofucala“.
Počelo je, u vazduhu, da smeta to što sebe u tvojim citatima, mislima i zapažanjima može pronaći bilo ko ( od šofera do mesara ), a ne samo cijenjena „čista čitalačka elita“. I što nisi ekskluzivno pravo njihovih „nadumova“.
Što si maksimalno eksploatisan na čuvenom „Fejsu“ ( inače, „najseljačkijoj“ mreži nepismenjakovića koju javno svi izbjegavaju, a potajno ne silaze s nje ) i što si svojim darom i Fejsbuk-razbibrigom privukao pažnju i onih koji nikada nisu zavirili u biblioteku. Onih „prostih čitača“ s kojima se ovi „prosto prošireni sa dipl. ili nekim wannabe tripom“ nipošto ne žele miješati.

Čovječe. Kakva uvreda (!). Nisi smio pisati za svakoga. Nikako to nisi smio. Fina, prefinjena, isfiltrirana „Čitalačka inteligencija“ to ne voli. „Čitalačka inteligencija“ voli da te jedino ona razumije. Da jedino ona ima taj dar. Baš kao što moderni umjetnici vole da jedino oni razumiju tu svoju umjetnost i budu „blagoslovljeni“ u njoj. A nikako da se „sliježu“ uz sav ostali običan svijet.

Ah, Andriću kako si „promašio život“. Da si barem znao na šta će to sve izaći, pa da na vrijeme zakomplikuješ stvari pisanjem nobl s*anja i postaneš privilegija isključivo VIP umova; koji bi se, kao i u svemu dovoljno komplikovanom, na nobl svojstven način pretvarali da te razumiju. U najmanju ruku ta tvoja djela, danas, ne bi čitao „svaki čoban“, već isključivo „pravim se da ne znam šta su opanci“ čoban.

U jednom trenutku si postao prećutna „mjera za glupost“ jer je tvoje citate, sram ih bilo, počela da šeruje „svaka budala“ na Fejsbuku, u AFw (Andrić po Facebook wall-u) jedinici mjere. Što ti je veća količina Andrića po zidu, to si veća glupost od čovjeka !!! I ma kakvo značenje imale tvoje riječi, dio tog javnog poniženja niko „pametan“ ne želi da bude.
Eto našli „pametnjakovići“ tebe da se stide.

Da, da. Nobelovče, genijalcu, briljantni ume. Ovde. Tu gdje si rođen.
Ma ne brini. Nisi sam. U stopu te prate Meša Selimović i Miroslav Mika Antić.
Klasična izdaja naroda koji si svojim djelom toliko zadužio. Eto, došlo vrijeme da i tebi sudi svojom glupošću.
Ah. I ja kažem.
Ništa čudno za ove prostore i ovaj narod. Barem ti si ga jako dobro poznavao.

tumblr_ncqebiYgPQ1rp2od9o1_500

Advertisements